Στολές για την Εθνική Εορτή της 25ης Μαρτίου!

Η ιστορία του τόπου μας, αποτελείται από τις Ελληνικές παραδόσεις, όπως οι παραδοσιακες στολες, οι παραδοσιακοί χοροί και πολλά άλλα ήθη και έθιμα, που αναπολούν και αυτά με την σειρά τους το ιστορικό – ηρωικό μας παρελθόν. Κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, γιορτάζουμε την Ελληνική Επανάσταση, κάθε 25η του Μάρτη, με παρελάσεις που λαμβάνουν χώρα σε ολόκληρη την Ελλάδα, προς τιμήν των ηρώων της Επανάστασης του 1821. Όλα τα σχολεία της Ελλάδας, προετοιμάζονται με γοργά βήματα και άψογο συγχρονισμό για τις παρελάσεις, για να είναι έτοιμοι να τιμήσουν με την εμφάνισή τους, τους ήρωες που πέσανε για την πατρίδα, αλλά και για τους ανθρώπους που θα τους παρακολουθήσουν, με καμάρι, για την νέα γενιά. Στα σχολεία του δημοτικού, την μέρα της Εθνικής μας εορτής, οι μαθητές φορούν παραδοσιακές στολές, συνήθως τσολιά και Αμαλίας – βλάχας, για να πάρουν και αυτοί με την σειρά τους, την τιμή που φέρουν οι παραδοσιακές μας ενδυμασίες.

tsoliasΠολλοί γονείς, που τα παιδιά τους βρίσκονται στα δημοτικά σχολεία της χώρα, αγωνιούν για το που θα βρουν στολές και διάφορα αξεσουάρ, για την συγκεκριμένη μέρα, έτσι ώστε να παρελάσει το παιδί του. Είναι πολύ απλό! Παραδοσιακές στολές, για την 25η Μαρτίου, μπορείτε να βρείτε σε διάφορα καταστήματα – βεστιάρια που πουλάν στολές και εκεί μπορείτε να την αγοράσετε, έτσι ώστε να την ξαναφορέσει το παιδί σας για ένα με δύο χρόνια επιπλέον, ή ακόμα και να την νοικιάσετε για την συγκεκριμένη μέρα και να την επιστρέψετε την επομένη. Ακόμα, αν σκέφτεστε για να αγοράστε μια στολή, μπορείτε να επισκεφθείτε και διάφορα διαδικτυακά καταστήματα που υπάρχουν, σε πολύ προσιτές τιμές και με μεγάλη γκάμα από στολές που θα σας εκθαμβώσουν.

Υπάρχουν πολλά βεστιάρια όπου μπορείτε να βρείτε στολές όπως η κλασική γυναικεία στολή Αμαλία, όπου ήταν διαδεδομένη σε ολόκληρη την χώρα την εποχή εκείνη, οι παραδοσιακές στολέςτων Ευζώνων, που με την επιβλητική τους εμφάνιση, είναι στην Προεδρική φρουρά. Επίσης, οι στολές των τσολιάδων που ως επί το πλείστον τις φορούσαν οι κάτοικοι της Ρούμελης, αλλά και της Πελοποννήσου, οι ενδυμασίες των Βλάχων, οι γυναικείες στολές της Καραγκούνας, που έχουν ρίζες από την Θεσσαλία, στολές Σαρακατσάνων, Κυκλαδίτικων περιοχών, ακόμα και Κρητικών και Ποντίων μπορεί να βρει κανείς.

mpoumpoulina

Οι παραδοσιακές στολές, δεν θα εμφανιστούν εκείνη την μέρα (όπως και σε πολλές άλλες μέρες) μόνο στις παρελάσεις, αφού πολλοί από τους δήμους, της Επικράτειας κυρίως, διοργανώνουν παραδοσιακά γλέντια, με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια, αποδίδοντας φόρο τιμής σε αυτούς που πολέμησαν, για να έχουμε σήμερα την Λευτεριά μας.

Στην Εθνική μας Εορτή, στις 25 του Μάρτη, η ιστορία συναντά την παράδοση, όπως πάντα άλλωστε, για να τιμήσουμε αυτά που μας δόθηκαν απλόχερα από τους ήρωες του 1821. Γι’ αυτό, έχουμε ευθύνη προς τους μικρούς νέους και τις νέες, να τιμήσουν τις παραδόσεις και την ιστορία μας, τουλάχιστον για την μέρα εκείνη, φορώντας παραδοσιακες στολες, δείχνοντάς τους ότι τίποτε δεν κερδίζεται απλά, παρά μονάχα με κόπο.

Αν δεν μπορείτε να αγοράσετε κάποια από τις στολές, στα περισσότερα βεστιάρια θα βρείτε στολές που νοικιάζονται, σε καλές τιμές, για να μπορέσετε να δώσετε στο παιδί σας το παρών, στην τοπική σας παρέλαση.

Ιδιαίτερα Μαθήματα - Επιλέγοντας τον Σωστό Καθηγητή

Είναι γνωστό πως υπάρχουν πολλοί τρόποι, ώστε οι μαθητές να έχουν επιπλέον βοήθεια στην  σχολική τους μελέτη. Τα σχολεία μέσω πρόσθετων ωρών προσφέρουν επιπλέον μαθήματα. Οι γονείς κάνουν οτιδήποτε μπορούν για να παρακολουθούν την πρόοδο των παιδιών τους και να παρέχουν βοήθεια στο σπίτι. Ιστοσελίδες, online κοινότητες μάθησης και online διδασκαλία είναι μερικές από τις επιλογές που μπορούν να βοηθήσουν τους μαθητές να έχουν τον έλεγχο των μαθημάτων τους. Τα ιδιαίτερα μαθήματα είναι επίσης μία επιλογή, και συχνά, για αρκετούς μαθητές, είναι ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλιστεί η εκπαιδευτική πρόοδος.

Η διδασκαλία στο σπίτι δυστυχώς δεν είναι πάντοτε η φθηνότερη επιλογή, αφού ο καθηγητής πρέπει να μετακινηθεί στο σπίτι του μαθητή, αλλά σίγουρα αξίζει κάθε ευρώ, ειδικά όταν πρόκειται για τα δύσκολα μαθήματα όπως τα μαθηματικά. Τα ιδιαίτερα μαθήματα μαθηματικών έχουν έντονα τα στοιχειά της ατομικής, προσωπικής εκπαιδευτικής βοήθειας. Διάφορες κατηγορίες μαθητών μπορούν να επωφεληθούν από την ιδιωτική διδασκαλία, πολύ περισσότερο από άλλες επιλογές εξωσχολικής διδασκαλίας. Τέτοιοι μαθητές, που επωφελούνται από το ιδιαίτερο μάθημα μαθηματικών και άλλων απαιτητικών μαθημάτων είναι:

 • Οι μαθητές που έχουν προβλήματα προσοχής ή και συγκέντρωσης. Ένας καθηγητής που είναι φυσικά παρών, φυσικά, είναι σε θέση να κρατήσει τους μαθητές επικεντρωμένους και σε σωστή τροχιά.

 • Οι μαθητές που έχουν δυσκολία στη συναναστροφή με τους καθηγητές και γενικότερα με διαδικασίες ρόλων. Η online διδασκαλία με συνδέσεις, βίντεο μπορεί να λειτουργήσει, αλλά για κάποιους μαθητές μπορεί να είναι πιο εύκολο να καθιερωθεί μια παραγωγική επικοινωνία με ένα καθηγητή, πρόσωπο-με-πρόσωπο, σε ένα οικιακό διδακτικό περιβάλλον.

 • Όσοι μελετούν πρακτικά μαθήματα ή οποιοδήποτε μάθημα που δεν βασίζεται κατά κύριο λόγο στη θεωρία. Και πάλι, αν και είναι δυνατή η αποτελεσματική διδασκαλία να υπάρξει και με άλλα μέσα, συχνότερα η απευθείας επαφή διευκολύνει τη διαδικασία μάθησης.

 Στην εποχή μας, σε πολλές οικογένειες και οι δύο γονείς εργάζονται και οι νέοι υποχρεούνται να αναλαμβάνουν περισσότερες ευθύνες, φροντίζοντας τους εαυτούς τους μετά το σχολείο και να είναι αυτό-πειθαρχημένοι. Το ιδιαίτερο μάθημα δεν είναι υπηρεσία παιδικής επίβλεψης αλλά με την έλλειψη των γονιών από το σπίτι και τον περιορισμένο χρόνο που ενδεχομένως έχουν, μπορεί να εξυπηρετεί διπλό σκοπό, και να ενθαρρύνει μια παραγωγική ρουτίνα εργασίας.

Πως να Επιλέξετε Καθηγητή για Ιδιαίτερο Μάθημα

Η επιλογή ενός καθηγητή για ιδιαίτερο μάθημα στο σπίτι για το παιδί σας αποτελεί μια πολύ σημαντική πτυχή στη σχολική ζωή του παιδιού. Είναι σημαντικό για εσάς να επιλέξετε το σωστό πρόσωπο για το παιδί σας. Ως εκ τούτου, εμείς σας προσφέρουμε κάποιες κατευθυντήριες γραμμές που θα πρέπει να ακολουθήσετε, ή τουλάχιστον να λάβετε υπόψη σας, κατά την αναζήτηση καθηγητή για ιδιαίτερο.

Σημαντικό είναι να λάβετε υπόψη σας ότι ένας καλός καθηγητής ιδιαίτερου δεν είναι αυτός που έχει μόνο ένα καλό εκπαιδευτικό υπόβαθρο (δηλαδή ένα πτυχίο πανεπιστημίου), ισχυρή εκπαιδευτική πείρα ή συστάσεις, αλλά επίσης πολύ σημαντικός παράγοντας είναι ο καθηγητής να καλύπτει τις εκπαιδευτικές ανάγκες του μαθητή. Ειδικά όταν πρόκειται για το μάθημα των μαθηματικών οπού οι απαιτήσεις είναι μεγάλες, ο ιδανικός καθηγητής είναι εκείνος με τον οποίον το παιδί σας θα αισθάνεται άνετα, αυτός που ενεργοποιεί την ευφυΐα και τη δέσμευσή του παιδιού σας για τη μελέτη. Όλες οι άλλες πτυχές έρχονται να συμπληρώσουν αυτό το σημαντικό συστατικό.

 Επομένως, ένας καλός καθηγητής ιδιαίτερου είναι αυτός που έχει την ικανότητα να κάνει το παιδί να καταλάβει και να εντοπίσει τα σημεία του μαθήματος με τα οποία έχει πρόβλημα, είναι ο καθηγητής που είναι σε θέση να ανακαλύψει σε ποια σημεία υστερεί το παιδί και που έχει ελλείψεις, είναι αυτός που μπορεί να τονώσει το μυαλό και τη δέσμευση του παιδιού, αυτός που έχει τη δυνατότητα να κινητοποιήσει το παιδί  να εργαστεί σκληρά ειδικά όταν πρόκειται για ιδιαίτερο μάθημα μαθηματικών, μάθημα δύσκολο με ιδιαίτερη βαρύτητα και, πάνω απ όλα, είναι αυτός που μπορείτε να θεωρείται παράδειγμα ηθικής και υπευθυνότητας.

 Όλες αυτές οι ικανότητες τεκμηριώνουν τα προσόντα του υποψήφιου καθηγητή, αλλά δεν είναι αρκετά για την επιβεβαίωση της αξιοπιστίας του. Ως εκ τούτου, πιστεύουμε ότι ο χαρακτήρας ενός καθηγητή είναι αυτός που τον καθιστά αξιόπιστο ή μη. Κατά την επιλογή ενός καθηγητή για ιδιαίτερο μάθημα, εκτός από τα ακαδημαϊκά προσόντα, αναζητήστε τα ακόλουθα χαρακτηριστικά: υπευθυνότητα, ήθος, συνέπεια,  αφοσίωση και υπομονή.

Το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι το πώς θα αποφασιστεί αν κάποιος υποψήφιος διαθέτει τα απαιτούμενα προσόντα και τις ικανότητες που ψάχνετε. Μπορείτε να ελέγξετε το υπόβαθρο του υποψηφίου. Μπορείτε να ζητήσετε να δείτε τα πτυχία που διαθέτει, σύμφωνα με το βιογραφικό του, και συστατικές επιστολές από προηγούμενες εργασίες.

Τα παραπάνω θα καλύψουν το πολύ σημαντικό κομμάτι των ακαδημαϊκών και διδακτικών προσόντων, το επίσης σημαντικό κομμάτι της αξιοπιστίας ελέγχεται με το χρόνο. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να διαπιστώσετε εάν ο καθηγητής που επιλέξατε σας καλύπτει. Ζητήστε την γνώμη του παιδιού. Ενθαρρύνετε το παιδί  να εκφράσει τη γνώμη του ελεύθερα αναφέροντας σας τα υπέρ και τα κατά του μαθήματος. Όλα έχουν σαν στόχο την συνεργασία του καθηγητή με τον μαθητή.

Εν κατακλείδι, ο καλύτερος τρόπος για να επιλέξετε ένα καλό καθηγητή για ιδιαίτερο μάθημα είναι να κάνετε την έρευνα σας και να είστε προσεχτικοί στη διαδικασία επιλογής. Και δεν πρέπει να φοβόσαστε να μην επιλέξετε ή να διακόψετε συνεργασία με κάποιον καθηγητή που δεν ταιριάζει στις προσδοκίες σας.

Επιπλέον των γενικών συμβουλών παραθέτουμε μερικές συμβουλές ειδικά για την επιλογή καθηγητή ιδιαίτερου μαθήματος μαθηματικών. Βεβαιωθείτε ότι ο υποψήφιος:

 • Ακολουθεί τις τελευταίες τάσεις και τεχνικές διδασκαλίας και είναι ενήμερος για την τρέχουσα διδακτέα ύλη

 • Έχει διαπιστευτήρια ή έχει τα προσόντα για να διδάξει μαθηματικά σύμφωνα με το βιογραφικό του

 • Είναι ικανός να διδάξει, όχι μόνο μέσω της γνώσης της ύλης του βιβλίου, αλλά και να είναι σε θέση να επικοινωνεί τις διδακτέες έννοιες με έναν εύκολο, περιεκτικό, και κατανοητό τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται ότι μαθητής θα διατηρήσει τις πληροφορίες

 • Είναι ευγενικός, ευχάριστος αλλά καταρτισμένος, αυστηρός αλλά με υπομονή

Εάν λάβετε όλα τα παραπάνω υπόψη σας είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα βρείτε τον καθηγητή που ταιριάζει στο παιδί σας και θα απογειώσει τον μαθητή σας! Καλή επιτυχία στην αναζήτηση σας. http://www.mathimatica.gr/

Βασικές Οδηγίες Μετάφρασης Κειμένων

Πέσατε πάνω σε ένα πολύ ενδιαφέρον κείμενο στο διαδίκτυο, και θέλετε να κάνετε τη μετάφραση του και να τη μοιραστείτε με τους άλλους χρήστες; Πολύ σωστή σκέψη! Θα πρέπει όμως να σκεφτείτε κάποια βασικά πράγματα:
 1. Αυτός ο οποίος φιλοξενεί το κείμενο στην ιστοσελίδα του, είναι ο δημιουργός του; Ή μεταφέρει το κείμενο κάποιου τρίτου, χωρίς να αναφέρει την αρχική πηγή;
 2. Βεβαιωθείτε αν είναι απόσπασμα από κάποιο έντυπο (βιβλίο, περιοδικό, εφημερίδα) και ότι αυτός ο οποίος το έχει πάρει έχει πάρει την κατάλληλη άδεια, εκτός και αν ο αρχικός δημιουργός έχει δώσει στους χρήστες το ελεύθερο για μεταφράσεις.
 3. Αναζητήστε αν το κείμενο το οποίο σας ενδιαφέρει, είναι ήδη μετάφραση από κάποια γλώσσα. Θέλει ιδιαίτερη προσοχή, καθώς η μετάφραση από μια γλώσσα σε μια δεύτερη, και από μια δεύτερη σε μια τρίτη, ενδέχεται να επηρεάσει και να αλλοιώσει αρκετά το νόημα του περιεχομένου.
 4. Ενδεχομένως ο δημιουργός ή αρχικός συγγραφέας του κειμένου να έχει πεθάνει. Σε αυτήν την περίπτωση, ενδέχεται το έργο του να βρίσκεται σε δημόσια έκθεση αν είναι νεκρός πάνω από 90 χρόνια.
 5. Βεβαιωθείτε ότι έχετε πάρει την άδεια από το συγγραφέα για να κάνετε τη μετάφραση. Αν ξεκινήσετε τη μετάφραση και στην πορεία ο συγγραφέας αρνηθεί, ενδέχεται ο κόπος σας να πάει χαμένος.
 6. Ακόμα και αν ο συγγραφέας έχει CreativeCommonsLicense το οποίο επιτρέπει τη μετάφραση, θα ήταν σκόπιμο και σωστό να τον ενημερώσετε και σ’ αυτήν την περίπτωση. Έτσι και θα δείξετε ευγένεια και συμπάθεια στο πρόσωπο του αρχικού συγγραφέα, αλλά και ίσως τραβήξετε το ενδιαφέρον του αναγνωστικού κοινού, όπως για παράδειγμα αν ενημερώσετε το συγγραφέα μέσω κάποιου σχολίου, σε άρθρο ιστολογίου.

hello-multilang

Προτού ξεκινήσετε:

Κατά τη διάρκεια της μετάφρασης:

 • Προσπαθήστε να μην παρεκκλίνετε ιδιαίτερα από το ύφος του πρωτότυπου κειμένου. Για παράδειγμα, δεν είναι σωστό ένα κείμενο το οποίο έχει σοβαρό ύφος, να αποδωθεί χιουμοριστικά ή το αντίστροφο. Επομένως, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στη μετάφραση, ώστε να είναι ακριβής και να μη χάνετε το ύφος της γραφής, αφού πρόκειται για μετάφραση και όχι για διασκευή του κειμένου κατά τη δικιά σας προτίμηση.
 • Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην κατά λέξη μετάφραση ορισμένων ιδιωματικών εκφράσεων. Υπάρχουν πολλές εκφράσεις για παράδειγμα στα αγγλικά, που μπορεί σαν λέξεις να σημαίνουν κάτι, αλλά σαν σύνολο να έχουν μια τελείως διαφορετική σημασία. Για παράδειγμα η φράση «It’snotmycupoftea» που σαν μετάφραση ακριβής είναι «Δεν είναι το δικό μου φλιτζάνι τσάι», σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει και θα έπρεπε να μεταφραστεί ως «Δεν μου ταιριάζει». Αυτές είναι ορισμένες μικρές αλλά κρίσιμες λεπτομέρειες που θα μπορούσαν να καταστρέψουν τη ροή και το περιεχόμενο μιας μετάφρασης.
 • Υπάρχει η πιθανότητα το κείμενο που επιθυμείτε να μεταφράσετε, να έχει έμμετρο λόγο, δηλαδή κάποιο άλλο απόφθευγμα ή ποίημα. Στην περίπτωση αυτή, αφήστε το κείμενο αμετάφραστο ή κάντε μια κατά λέξη μετάφραση βάζοντας σε παρένθεση το πρωτότυπο, σε περίπτωση που δε μπορείτε να βρείτε κάποια πρωτότυπη μετάφραση σε περίπτωση που εσείς αδυνατείτε. Πολλά κείμενα όπως γνωστά ποιήματα, ενδεχομένως να έχουν μεταφραστεί ήδη στα ελληνικά από τρίτους, οπότε μια αναζήτηση στο διαδίκτυο θα σας βοηθήσει.
 • Σε περίπτωση που το άρθρο σας έχει όρους που δε μπορείτε να μεταφράσετε στα ελληνικά, ή ακόμα και τίτλους από βιβλία (κυρίως από κλασσικούς συγγραφείς), ζητήστε τη βοήθεια τρίτων ή ψάξτε στο διαδίκτυο σχετικά (για παράδειγμα, η ταινία «HouseOfWax» στην Ελλάδα έχει μεταφραστεί ως «Το σπίτι του θανάτου», ενώ σημαίνει στην πραγματικότητα «Σπίτι από κερί»). Αν όμως δεν είστε ιδιαίτερα σίγουροι ότι μπορείτε να μεταφράσετε κάτι, είναι προτιμώτερο να παραμείνει αμετάφραστο.
 • Μιας και μεταφράζετε κάποιο κείμενο, σαν μεταφραστής έχετε το δικαίωμα να προσθέσετε τις δικές σας σημειώσεις, κυρίως σε σημεία που ενδεχομένως να μην είναι κατανοητά στο αναγνωστικό κοινό. Αυτό μπορεί να γίνει είτε με προσθήκη υποσημείωσης, είτε σε παρένθεση, είτε με παραπομπή υπερσυνδέσμων σε άρθρα στο διαδίκτυο για επεξήγηση, όπως για παράδειγμα σε άρθρα στη Βικιπαίδεια που αναλύουν την έννοια ορισμένων όρων.
 • Μπορείτε να εισάγετε επίτηδες ορθογραφικά λάθη στα κείμενα σας, προς αποφυγή copy-paste από τρίτους. Απλά γράψτε μετά την ανορθόγραφη λέξη (sic) έτσι ώστε να αγνοηθεί ως λάθος στον ορθογραφικό έλεγχο.

wordsΜετάφραση Περιεχομένου Σελίδας

Για τη μετάφραση του περιεχομένου μιας σελίδας, υπάρχουν δύο βασικές επιλογές. Ως πρώτη επιλογή, υπάρχει η αυτόματη μετάφραση του περιεχομένου, και ως δεύτερη, η χειροκίνητη μετάφραση. Ας διακρίνουμε λοιπόν τις έννοιες των δύο αυτών επιλογών:

Στην αυτόματη μετάφραση, εξειδικευμένο λογισιμικό στον Η/Υ μας ή ακόμα και μια online εφαρμογή, μας δίνει τη δυνατότητα να μεταφραστεί το περιεχόμενο των άρθρων. Αντιθε΄τως, στη χειροκίνητη μετάφραση, μπορούμε να ορίσουμε τη διαδικασία που κάθε μεταφραστική εργσία γίνεται από εξειδικευμένους μεταφραστές.

Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα

 • Στην αυτόματη μετάφραση, το βασικότερο και κύριο πλεονέκτημα είναι ο χρόνος που γλιτώνουμε. Η διαδικασία της αυτόματης μετάφρασης διαρκεί λίγα δευτερόλεπτα, συγκριτικά με τη χειροκίνητη μετάφραση όπου αναλόγως την έκταση του κειμένου ο μεταφραστής ενδεχομένως να χρειαστεί αρκετά λεπτά, ή ακόμα και ώρες ώστε να ολοκληρώσει τη διαδικασία της μετάφρασης.
 • Το βασικότερο μειονέκτημα στην αυτόματη μετάφραση, είναι το να προκύψουν συχνά παρερμηνείες του αρχικού άρθρου, σε σύγκριση με το μεταφρασμένο, καθώς όσο ενημερωμένο και αν είναι ένα πρόγραμμα ή ένας online μεταφραστής, μπορεί πολλές φορές να παρουσίασει παρερμηνείες ή ελλείψης, αφού δεν έχει τη λογική ενός ανθρώπινου εγκεφάλου να ξεχωρίσει τη σωστή και ιδανική μετάφραση. Αντιθέτως, στη χειροκίνητη μετάφραση το κείμενο/άρθρο μεταφράζεται όπως έχει αποδοθεί.

Τρόπος κοστολόγησης για υπηρεσίες μετάφρασης

writingΣτην περίπτωση που αναλάβει κάποιος μια χειροκίνητη μετάφραση, υπάρχει κάποιο κόστος το οποίο μπορεί να κοστολογηθεί με πολλούς τρόπους. Συχνά, το κόστος της μετάφρασης υπολογίζεται βάσει των αριθμών των λέξεων του μεταφρασμένου κειμένου, ή οποία καταμέτρηση των λέξεων γίνεται ηλεκτρονικά πριν παραδοθεί στον πελάτη. Αυτός είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος πληρωμής των μετεφρασμένων κειμένων, ξεφεύγοντας έτσι από τις «κατά προσέγγιση» πληρωμές (όπως πχ. Κατά σελίδα ή κατά 3 σελίδες κτλ). Μ’αυτόν τον τρόπο η χρέωση είναι πιο διαφανής και πιο δίκαιη. Σε περίπτωση όμως που κάποιος επιθυμεί να έχει έναν συνολικό προϋπολογισμό προκειμένου να υπολογίσει το ποσό που θα ξοδέψει, συνήθως οι μεταφραστές δίνουν μια πρώτη εκτίμηση από το τελικό κόστος για τη μετάφραση ενός κειμένου, αρκεί φυσικά να έχει τον αριθμό των λέξεων που απαρτίζουν το πρωτότυπο κείμενο.