Οργανώστε την Επόμενη Μετακόμιση σας

Η διαδικασία της μετακόμισης μπορεί να πάρει αρκετό χρόνο και μπορεί να είναι και μια πολύ αγχωτική περίοδος. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές επιλογές για την διαδικασία της μετακόμισης και πολλές οι ερωτήσεις, όπως “Να χρησιμοποιήσω κάποια εταιρεία μετακομίσεων / μεταφορών; Και αν ναι που μπορώ να πάρω προσφορές ηλεκτρονικά; Πως θα βρω την εταιρεία που μου ταιριάζει; Πόσος χρόνος απαιτείται για μία μετακόμιση; Πόσες μέρες άδεια να πάρω από την δουλεία μου για να ολοκληρώσω την διαδικασία;”

metakomisi

Σε μερικούς ανθρώπους δεν αρέσουν καθόλου οι μετακομίσεις. Η προσπάθεια της οργάνωσης της διαδικασίας της μετακόμισης συνήθως παίρνει παραπάνω χρόνο από την ίδια την μετακόμιση. Πρώτα από όλα, θα πρέπει να συγκεντρώσετε όλα τα αντικείμενα στο σπίτι ή την επιχείρηση ώστε να είναι έτοιμα να συσκευαστούν ή να αποθηκευτούν. Πριν αποφασίσετε αν θα χρησιμοποιήσετε εταιρεία μετακομίσεων, βεβαιωθείτε ότι τα αντικείμενα σας είναι έτοιμα να συσκευαστούν. Λάβετε υπόψη σας ότι η εκμίσθωση υπηρεσιών μιας εταιρείας μετακομίσεων διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό μία μετακόμιση.

Η εύρεση της κατάλληλης εταιρείας είναι επίσης δύσκολο έργο. Αναζητήστε εταιρείες, στο διαδίκτυο, που κάνουν μεταφορές μετακομίσεις στην περιοχή σας. Ορισμένες από αυτές τις εταιρείες δίνουν δωρεάν online προσφορές. Μερικές προσφέρουν έκπτωση στα κιβώτια μεταφοράς και άλλες προσφέρουν τα χαρτοκιβώτια συσκευασίας δωρεάν. Το κλειδί είναι να βρεθεί η καλύτερη εταιρεία που ταιριάζει στο έργο, αλλά και το πορτοφόλι σας. Οι εταιρείες διαφοροποιούνται και ανάλογα με την περιοχή που γίνονται οι μετακομίσεις ή μεταφορές. Ορισμένες εταιρείες στη προσπάθεια τους να επιλεγούν από τον υποψήφιο πελάτη προσθέτουν επιπλέον κίνητρα ή εκπτώσεις. Ρωτήστε σχετικά με τα κόστη μετακίνησης, εργατικών και αποθήκευσης.

Μόλις βρείτε την κατάλληλη εταιρεία για τη δουλειά τότε είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε. Υπολογίστε πόσο πρόκειται να σας κοστίσει η μετακόμιση. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ένα επιπλέον πόσο από αυτό που έχετε υπολογίσει σε περίπτωση που δημιουργηθεί κάποια έκτακτη ανάγκη η οποία δεν υπήρχε αρχικά. Στη περίπτωση που απλά ενοικιάσετε φορτηγό για την μετακόμιση και όλα τα υπόλοιπα τα διαχειριστείτε εσείς, υπολογίστε την αξία των καυσίμων του ταξιδιού και τα διόδια όταν πρόκειται για μετακόμιση σε άλλη πόλη ή νομό.

proetoimasia

Αρχίστε την προετοιμασία συσκευασίας των χαρτοκιβωτίων μεταφοράς των αντικειμένων σας. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ένα μαύρο ανεξίτηλο μαρκαδόρο ώστε να μπορείτε να ονομάσετε τα κιβώτια σας. Η σήμανση στα κιβώτια μεταφοράς θα σας βοηθήσει να οργανωθείτε. Ξεκινήστε τη συσκευασία με τα μικρότερα λιγότερο βαριά αντικείμενα και μετακινήστε τα κουτιά προς τα έξω ώστε να φορτωθούν στο φορτηγό μεταφοράς πρώτα. Στη συνέχεια φορτώστε τα μικρότερα αντικείμενα μέσα στο φορτηγό για να σχεδιάσετε την κατανομή των υπολοίπων κιβωτίων. Τέλος φορτώστε τα βαρύτερα έπιπλα έτσι ώστε όταν φτάσετε στον προορισμό σας να αφαιρεθούν πρώτα και να εξοικονομήσετε κάποιο χρόνο.

Όταν φτάσετε στο νέο σας χώρο ξεφορτώστε τα κιβώτια στα δωμάτια που ανήκουν. Μόλις ξεφορτωθούν και όλα τα έπιπλα τότε μπορείτε να αρχίσετε τη διαμόρφωση του χώρου σας. Στη συνέχεια αδειάστε με σειρά τις κούτες και τακτοποιήστε τα πράγματα σας. Αφού τακτοποιηθούν όλα θα συνειδητοποιήσετε ότι βρίσκεστε πλέον στον καινούργιο χώρο σας και η μετακόμιση σας θα έχει ολοκληρωθεί.

Η μετακόμιση μπορεί να είναι εύκολη, αν οργανωθείτε σωστά. Ορισμένες εταιρείες είναι άριστες στις μετακομίσεις και με τις υπηρεσίες τους μπορούν να κάνουν το δύσκολο έργο της μετακόμισης εύκολο. Επιλέγοντας τη σωστή εταιρεία μπορεί να κάνει το δύσκολο αυτό έργο εύκολο.

Ένας προσιτός τρόπος να μεταμορφώσετε το σπίτι σας, σε ένα έργο τέχνης

Ας ξεκινήσουμε ρωτώντας… έχετε αναρωτηθεί πόσες ώρες περνάμε στο σπίτι μας; Η απάντηση είναι αρκετές, παρόλο που πιθανόν δεν έχουμε ποτέ αναρωτηθεί γιατί μας ενδιαφέρει ο χώρος αυτός να είναι κατάλληλα προσαρμοσμένος στις ανάγκες μας και στα γούστα μας. Αν παραδείγματος χάρη, ανήκουμε στην κατηγορία των εργαζομένων θέλουμε να βρούμε στο σπίτι μας, λίγο ξεκούραση ή χαλάρωση αναγκαία για να είμαστε καλοί στο πόστο μας την επόμενη μέρα.

Grand-Canyon

Αλλά και οι άλλες κατηγορίες ανθρώπων επιζητούν στο σπίτι τους την έκφραση των προσωπικών τους αντιλήψεων για τη ζωή, των πολιτισμικών τους αξιών, που καλύπτει το κατάλληλο ντιζάιν και φυσικά, ως μέρους του, τα κατάλληλα χρώματα. Ναι, είπαμε χρώματα. Χρώματα που δεν βρίσκονται μόνο στην επίπλωση όπως συνηθιζόταν πχ τη δεκαετία του 1980, αλλά σήμερα όλο και περισσότερο περιλαμβάνουν και τους τοίχους. Την τάση αυτή του ντιζάιν που περιλαμβάνει τη χρήση δύο ή και περισσοτέρων χρωμάτων και σχεδίων αλλά και ακανόνιστων σχημάτων, την ονομάζουμε τεχνοτροπία.

   Σε αντίθεση με το μακρινό παρελθόν, όταν δηλαδή η διακόσμηση των τοίχων απαιτούσε αποκλειστικά τοιχογραφίες, οι τεχνοτροπίες δεν περιορίζονται μόνο σε κλασικά μοτίβα αλλά δανειζόμενες πολλά από την τέχνη του 20ου αιώνα που έβγαλε σταδιακά τη συγκεκριμένη μορφή από το έργο τέχνης, πειραματίζονται με διάφορα μοτίβα. Έτσι μπορούμε να δούμε παιχνίδια χρωμάτων, όπως περάσματα με πορτοκαλί χρώμα πάνω σε τοίχο βαμμένο κεραμιδί κ.α. Άλλωστε πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι το πολιτισμικό επίπεδο και οι μορφές που η τέχνη εκφράζεται βρίσκονται σε συνεχή κίνηση, χωρίς βέβαια να σταματήσει να δανείζεται στοιχεία από το παρελθόν, ακόμα και το απώτερο τέτοιο, της ανθρώπινης δημιουργίας.

texnotropies   Οι τεχνοτροπίες λοιπόν αποτελούν ένα τρόπο ώστε να διακοσμήσουμε το σπίτι μας. Το μέγεθος τους μπορεί να ποικίλει. Υπάρχουν τεχνοτροπίες που μπορούν να καλύπτουν τον τοίχο ενός σπιτιού μόνο, και άλλες που μπορεί να περιλαμβάνουν όλους τους τοίχους του σπιτιού μας. Επίσης μπορεί να διαφέρει το κόστος για τη δημιουργία τους. Μερικές από αυτές μπορούν να γίνουν από τον καθένα, που θέλει να διαθέσει το χρόνο του στη διακόσμηση του χώρου και έχει φαντασία και μερικές βασικές γνώσεις για το πώς θα την εκφράσει αυτή στον… τοίχο του. Μπορεί ακόμα ο ίδιος να δημιουργήσει τελείως δικές του τεχνοτροπίες. Από την άλλη υπάρχουν μερικές που απαιτούν εξειδικευμένη γνώση και δεν είναι δυνατόν να γίνουν από ερασιτέχνες, αλλά απαιτούν την ακρίβεια και τη δεξιοτεχνία του χεριού ενός καλλιτέχνη. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν διαφέρουν και πολύ από τις καλλιτεχνικές τοιχογραφίες ή τα έργα τέχνης σε καλλιτεχνικό επίπεδο και αισθητική αξία. Όπως και να ‘χει όμως, οι τεχνοτροπίες αυτό που φέρνουν ως διαφορετικό στο χώρο της οικιακής διακόσμησης, είναι ότι αποτελούν μια εναλλακτική μορφή, έναντι των παραδοσιακών τοιχογραφιών και των έργων τέχνης, ενώ η δυνατότητα ορισμένες από αυτές να γίνουν και από άτομα χωρίς εξειδίκευση και με σχετικά φτηνά και προσιτά στον καθένα μέσα και μεθόδους τις κάνουν να αποτελούν μια εύκολη λύση για κάθε σπίτι που θέλουμε να μεταμορφώσουμε.

   Η βασική ιδέα για τη δημιουργία όλων των τεχνοτροπιών είναι ίδια. Αρχικά γίνεται χρήση ρολού και πινέλου ώστε ο τοίχος να βαφτεί με τον τρόπο που όλοι γνωρίζουμε, με τη χρήση του ενός από τα χρώματα μας μόνο. Έπειτα ανάλογα με το τι τεχνοτροπία θέλουμε να δημιουργήσουμε, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια γκάμα τεχνικών και μέσων διαφορετικών για την κάθε περίπτωση. Για τη δημιουργία μας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πολλά εργαλεία. Κάποια από αυτά μπορεί να είναι φτηνά ή αυτοσχέδια. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε παραδείγματος χάρη ένα ξύλο με περασμένα πάνω του σκοινιά ώστε να σχηματίζουν ένα συγκεκριμένο σχέδιο, σφουγγάρια, υλικά συσκευασίας όπως αφρολέξ κ.α., χαρτονένιους κυλίνδρους, ειδικά ρολά και γάντια και ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε προκειμένου να δημιουργηθεί ένα πρωτότυπο και συνάμα όμορφο μοτίβο-σχέδιο.

  texnotropies3 Είπαμε παραπάνω ότι υπάρχουν διάφορων τύπων τεχνοτροπίες, ανάλογα με το βαλάντιο μας. Έτσι έχουμε ιδιαίτερα απαιτητικές όπως είναι οι τεχνοτροπίες «stucco venetsiano», που αναλαμβάνουν μόνο εξειδικευμένοι. Εμείς όμως μπορούμε να προτείνουμε την σχετικά εύκολη τεχνοτροπία «Ombre Wall», δηλαδή ξεθωριασμένος ή μισοβαμμένος τοίχος. Είναι μια τεχνοτροπία με πολύ διάδοση στο εξωτερικό. Ας δούμε λοιπόν πως μια τέτοια τεχνοτροπία μπορεί να πραγματοποιηθεί. Αρχικά να πούμε ότι η συγκεκριμένη τεχνοτροπία έχει δύο παραλλαγές.

   Η πρώτη παραλλαγή στην οποία χρησιμοποιούμε μόνο δύο χρώματα είναι πιο εύκολη. Πάνω στον αρχικά βαμμένο λευκό τοίχο μας, επιλέγουμε να περάσουμε ένα σκούρο χρώμα. Βάφουμε με αυτό το κάτω μέρος του τοίχου μας και στην κορυφή του, ψεκάζουμε με νερό πριν το χρώμα να στεγνώσει. Τότε με ένα σφουγγάρι θαλάσσης, σκορπάμε το χρώμα και είμαστε έτοιμοι.

   Στη δεύτερη παραλλαγή, χρησιμοποιούμε τρία διαφορετικά χρώματα, παραλλαγές του ίδιου, το ένα πιο ανοιχτό από το άλλο. Με το πιο φωτεινό χρώμα, βάφουμε το σύνολο του τοίχου. Στο κάτω μέρος βάφουμε το πιο σκούρο χρώμα, παραπάνω το μέσαιο από τα τρία και πάνω –πάνω μια λουρίδα με μια μίξη του μεσαίου με το φωτεινότερο χρώμα. Τέλος καθώς ο τοίχος μας είναι ακόμα υγρός, χρησιμοποιώντας ένα στεγνό πινέλο, ανακατεύουμε τα όρια μεταξύ των χρωμάτων δημιουργώντας μια σειρά από αποχρώσεις.

  texnotropies2

Μια άλλη εύκολη στη δημιουργία της τεχνοτροπία είναι μια απομίμηση των παλιών ταπετσαριών και λέγεται τεχνική «Tri-Color». Αρχικά επιλέγουμε τρία χρώματα που να ταιριάζουν, μετά κόβουμε κομμάτια χαρτόνι ώστε να λειτουργήσουν ως διαχωριστικά στο δοχείο που βάζουμε τα χρώματα. Μετά βάζουμε τα χρώματα στις θέσεις που έχουν δημιουργηθεί, πρώτα τα δύο χρώματα στις ακρινές θέσεις και μετά κατά προτίμηση το ανοιχτότερο από τα τρία στη μεσαία θέση. Τώρα ήρθε να βγάλουμε τα χαρτόνια προσεχτικά και να μην στάξουν, ώστε να μην αλλοιωθούν τα χρώματα. Τέλος χρησιμοποιούμε ένα ρολό για να βάψουμε τον τοίχο με τις τρεις λωρίδες χρώματος που έχουν δημιουργηθεί στο δοχείο μας.

   Λοιπόν, αν θέλετε να διακοσμήσετε το σπίτι σας, όπως εσείς και μόνο επιθυμείτε και δεν έχετε να πληρώσετε ειδικούς καλλιτέχνες, ή όπως είναι το πιθανότερο για έργα τέχνης, μπορείτε να αγοράσετε χρώματα και να επιστρατεύσετε τη φαντασία σας για κάποια αυτοσχέδια και φθηνή τεχνοτροπία. Αυτό που πρέπει πάντως να προσέξετε οπωσδήποτε, είναι να λάβετε τα αναγκαία προστατευτικά μέτρα, όπως νάιλον, εφημερίδες κτλ για να προστατέψετε το σπίτι σας. Τέλος αν πρόκειται για αυτοσχέδιες τεχνοτροπίες δεν υπάρχει πρόβλημα αν αυτές δεν πετύχουν με τη μία, αν υπάρχει διάθεση και χρόνος, μπορείτε να την ξανακάνετε από την αρχή, αφού το κόστος δεν είναι απαγορευτικό και η διαδικασία δημιουργίας της μπορεί να γίνει μια ευχάριστη καλλιτεχνικού τύπου απόλαυση για τον καθένα σας.

Τα Χαρακτηριστικά και τα Πλεονεκτήματα του «Έξυπνου» Σπιτιού

Αλήθεια, τι είναι το «έξυπνο» σπίτι; Πρόκειται για ένα σπίτι που ενσωματώνει διάφορες ηλεκτρονικές και τεχνολογικές καινοτομίες, οι οποίες έχουν σχεδιαστεί με στόχο τον έλεγχο και τον αυτοματισμό των διάφορων λειτουργιών ενός σπιτιού. Σε ένα «έξυπνο» σπίτι η διαχείριση του περιβάλλοντος καθορίζεται σύμφωνα με την ώρα της ημέρας και το εάν ένας χώρος είναι κατειλημμένος ή όχι. Η μουσική και τα υπόλοιπα ψυχαγωγικά μέσα μπορούν να εύκολα να τεθούν σε λειτουργία με το απλό πάτημα ενός κουμπιού. Παράλληλα, η παρακολούθηση του σπιτιού από τους ιδιοκτήτες τους, ενώ αυτοί λείπουν, μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω κινητού τηλεφώνου ή ασύρματης σύνδεσης στο διαδίκτυο.

Τα σύγχρονα τεχνολογικά επιτεύγματα επιτρέπουν στους ανθρώπους να προσθέσουν στα σπίτια τους όλα εκείνα τα «έξυπνα» χαρακτηριστικά που θα συμβάλουν στην αναβάθμισή τους. Τα έξυπνα σπίτια διαθέτουν ορισμένα μοναδικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα που σε γενικές γραμμές δεν συναντάμε στα παραδοσιακά σπίτια. Τα ευχάριστα νέα είναι ότι μπορείτε να προσδώσετε μεμονωμένα ορισμένα από τα χαρακτηριστικά του έξυπνου σπιτιού στην υπάρχουσα κατοικία σας, δίχως να είστε υποχρεωμένοι να προβείτε σε μία εκ βάθρων αναβάθμιση. Ο αντικειμενικός σκοπός είναι να ενσωματώσετε τις «έξυπνες» τεχνολογικές καινοτομίες που θα συμβαδίζουν με τις ανάγκες και τις επιθυμίες της οικογένειας σας.

eksipno-spiti-01Ασφάλεια και προστασία

Το «έξυπνο» σπίτι σας πρέπει να θωρακιστεί με εσωτερικού και εξωτερικού χώρου κάμερες ασφαλείας. Οι κάμερες ασφαλείας διαφέρουν αναφορικά με το λογισμικό και την εγκατάστασή τους, ενώ κάποιες σας προσφέρουν τη δυνατότητα να παρακολουθείτε ζωντανά όσα καταγράφουν, μέσω της οθόνης του υπολογιστή ή της τηλεόρασης σας. Η εγκατάσταση αισθητήρων κίνησης σε ολόκληρο το σπίτι σας εξασφαλίζει προστασία σε επιλεγμένες περιοχές απέναντι σε εισβολείς και κάθε είδος κίνησης, σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Η αγορά και η εγκατάσταση συναγερμού ή συστήματος ασφαλείας είναι πολύ εύκολη στις μέρες μας, ενώ μπορείτε να επισκεφτείτε μία εταιρεία με συστήματα ασφαλείας στη γειτονιά σας και να διερευνήσετε τις επιλογές σας. Παράλληλα, η εγκατάσταση ηλεκτρονικών κλειδαριών σε όλο το σπίτι ή σε επιλεγμένα δωμάτια είναι μία έξοχη ιδέα, καθώς πολλές κλειδαριές αυτού του τύπου απαιτούν κωδικό για να ξεκλειδώσουν και να προσφέρουν πρόσβαση σε ένα χώρο.

eksipno-spiti-03Διαχείριση του οικιακού περιβάλλοντος

Το «έξυπνο» σπίτι επιτρέπει τη διαχείριση της θερμοκρασίας του σπιτιού σας, δίνοντας σας παράλληλα τη δυνατότητα να παρακολουθείτε, για παράδειγμα, το αυτόματο σύστημα ποτίσματος στον κήπο σας, ρυθμίζοντας τις παραμέτρους. Επίσης, να παρακολουθείτε πάντα την κατανάλωση του σπιτιού σας σε ηλεκτρικό ρεύμα, έτσι ώστε να είστε ικανοί να εκπονήσετε κάποιο πλάνο για τη μείωση των ενεργειακών σας λογαριασμών και να περιορίσετε την κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος για συγκεκριμένες χρήσεις. Παράλληλα, μπορείτε να αλλάξετε το φωτισμό στο σπίτι σας και να εγκαταστήσετε ηλιακά προϊόντα που θα συντελέσουν στην εξοικονόμηση ενέργειας, την προστασία του περιβάλλοντος και την ελάττωση των ενεργειακών εξόδων σας.

Ψυχαγωγία και πολυτέλεια

Τα χαρακτηριστικά του «έξυπνου» σπιτιού προσφέρουν στους ιδιοκτήτες τη δυνατότητα να ελέγχουν με ψηφιακό τρόπο τη λειτουργία όλων των συσκευών. Έτσι, μπορείτε να στόρια των παραθύρων σας ή να προγραμματίσετε το ηχοσύστημά σας να τεθεί σε λειτουργία κάποια ορισμένη ώρα. Επιπλέον, εφόσον διαθέτετε «έξυπνες» ηλεκτρικές συσκευές στην κουζίνα σας, τα οφέλη είναι πολλαπλά αφού τα ψυγεία μπορούν να συμβάλουν στον προγραμματισμό των ψώνιων σας, την ώρα που οι φούρνοι μικροκυμάτων είναι εφοδιασμένοι με προκαθορισμένους χρόνους μαγειρέματος, γλυτώνοντας σας από σπατάλη χρόνου. Ακόμη, μερικοί υπολογιστές επιτρέπουν στους χρήστες να συνδέουν οποιοδήποτε μέσο απευθείας με την τηλεόραση, προσφέροντας τη δυνατότητα να μοιραστούν οτιδήποτε με άλλα άτομα ή να παρακολουθήσουν κάτι σε μεγαλύτερη οθόνη. Πολλά ακόμα «έξυπνα» χαρακτηριστικά είναι διαθέσιμα για τα σπίτια σήμερα ανάλογα με τις επιθυμητές λειτουργίες.

Μολονότι το «έξυπνο» σπίτι δεν είναι τόσο προηγμένο και εξελιγμένο σε σχέση με αυτό που πολλές φορές αντικρίζουμε στις ταινίες, έχει τη δυνατότητα να καταστήσει τη ζωή μας πιο άνετη, εύκολη και αποτελεσματική. Οι τεχνολογικές πρόοδοι ενός «έξυπνου» σπιτιού μπορούν ακόμη να διαδραματίσουν σημαντικό περιβαλλοντικό και οικονομικό ρόλο, με το «έξυπνο» σπίτι του μέλλοντος να αφήνει υποσχέσεις για ακόμη πιο καινοτόμα τεχνολογικά χαρακτηριστικά που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων.

 eksipno-spiti-05eksipno-spiti-06

Άνεση

Το έξυπνο σπίτι του 21ου αιώνα επικεντρώνεται σε συσκευές που αυτοματοποιούν ή ρυθμίζουν τη λειτουργία των συσκευών, στον έλεγχο της ατμόσφαιρας καθώς και σε άλλες καθημερινές εκφάνσεις της ζωής μας. Μάλιστα, τα κοντρόλ μπορούν να ρυθμιστούν ώστε οι συσκευές να τίθενται αυτόματα σε λειτουργία σύμφωνα με ένα χρονομετρητή ή την ανίχνευση της κίνησης. Η λειτουργία μέσω οθόνων αφής και κινητών τηλεφώνων σημαίνει ότι μπορούμε εύκολα να ανάψουμε τα φώτα, να ρυθμίσουμε τη θερμοκρασία του δωματίου ή να ακούσουμε τη μουσική της αρεσκείας μας με το πάτημα ενός κουμπιού.

 

eksipno-spiti-04Ασφάλεια

Σε ένα «έξυπνο» σπίτι η ποσότητα του ηλεκτρισμού που ρέει στους χώρους του μπορεί να ρυθμιστεί αυτόματα σε διάφορες τάσεις για διαφορετικές συσκευές. Επιπρόσθετα, σε αντίθεση με τα συμβατικά συστήματα ηλεκτρισμού, το ηλεκτρικό σύστημα του «έξυπνου» σπιτιού παρέχει ενέργεια μόνο σε εξόδους με συνδεδεμένες και ενεργοποιημένες συσκευές. Ο χειρισμός στο «έξυπνο» σπίτι επιτρέπει την παρακολούθηση του κυκλώματος εντός της κατοικίας και διακόπτει το ρεύμα σε περίπτωση βραχυκυκλώματος. Τέλος, οι αισθητήρες μπορούν να εντοπίσουν τη διαρροή νερού και αερίου, καθώς και τις πρώτες ενδείξεις καπνού, ειδοποιώντας στη συνέχεια τους ιδιοκτήτες.

Οικονομία

Με δεδομένο ότι ένα «έξυπνο» σπίτι είναι σε θέση να καθορίσει την ενεργειακή χρήση με όσο το δυνατόν πιο αποδοτικό τρόπο, οι ιδιοκτήτες μπορούν να απολαμβάνουν τρομερή οικονομία στους ενεργειακούς τους λογαριασμούς. Επίσης, η μειωμένη κατανάλωση και η άρση της αλόγιστης σπατάλης σημαίνουν ότι οι καταναλωτές δεν θα χρεώνονται για συσκευές και εξοπλισμούς που είναι διαρκώς «ενεργοποιημένοι» ακόμη και όταν κάποιος δεν βρίσκεται στο χώρο για να τις χρησιμοποιήσει.

eksipno-spiti-08Τα οφέλη για το περιβάλλον

Το «έξυπνο» σπίτι ταυτίζεται πολλές φορές με το «πράσινο» σπίτι. Λόγω της υψηλής ενεργειακής επάρκειας και αυτονομίας ενός «έξυπνου» σπιτιού, η κατανάλωση ηλεκτρισμού και ορυκτών καυσίμων είναι μειωμένη, γεγονός που συντελεί στην προστασία του περιβάλλοντος και τη διαφύλαξη των μη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Συν τοις άλλοις, τα έξυπνα σπίτια ενσωματώνουν καινοτόμες τεχνολογίες, όπως τα ηλιακά πάνελ, που αποσκοπούν στην περαιτέρω ελάττωση των αναγκών για συμβατικές πηγές ενέργειες, όπως τα ορυκτά καύσιμα. Οι «πράσινες» οροφές δε ενισχύουν την αισθητική πλευρά του σπιτιού σας χαρίζοντας μοναδικά περιβαλλοντικά οφέλη.

Κοντολογίς, το «έξυπνο» σπίτι μπορεί να απέχει παρασάγγας από αυτό που προβάλλεται στις ταινίες φαντασίας, αλλά κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει την πραγματικότητα ότι ορισμένες «έξυπνες» τεχνολογίες έχουν ήδη «εισβάλει» στα σπίτια μας!