Στολές για την Εθνική Εορτή της 25ης Μαρτίου!

Η ιστορία του τόπου μας, αποτελείται από τις Ελληνικές παραδόσεις, όπως οι παραδοσιακες στολες, οι παραδοσιακοί χοροί και πολλά άλλα ήθη και έθιμα, που αναπολούν και αυτά με την σειρά τους το ιστορικό – ηρωικό μας παρελθόν. Κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, γιορτάζουμε την Ελληνική Επανάσταση, κάθε 25η του Μάρτη, με παρελάσεις που λαμβάνουν χώρα σε ολόκληρη την Ελλάδα, προς τιμήν των ηρώων της Επανάστασης του 1821. Όλα τα σχολεία της Ελλάδας, προετοιμάζονται με γοργά βήματα και άψογο συγχρονισμό για τις παρελάσεις, για να είναι έτοιμοι να τιμήσουν με την εμφάνισή τους, τους ήρωες που πέσανε για την πατρίδα, αλλά και για τους ανθρώπους που θα τους παρακολουθήσουν, με καμάρι, για την νέα γενιά. Στα σχολεία του δημοτικού, την μέρα της Εθνικής μας εορτής, οι μαθητές φορούν παραδοσιακές στολές, συνήθως τσολιά και Αμαλίας – βλάχας, για να πάρουν και αυτοί με την σειρά τους, την τιμή που φέρουν οι παραδοσιακές μας ενδυμασίες.

tsoliasΠολλοί γονείς, που τα παιδιά τους βρίσκονται στα δημοτικά σχολεία της χώρα, αγωνιούν για το που θα βρουν στολές και διάφορα αξεσουάρ, για την συγκεκριμένη μέρα, έτσι ώστε να παρελάσει το παιδί του. Είναι πολύ απλό! Παραδοσιακές στολές, για την 25η Μαρτίου, μπορείτε να βρείτε σε διάφορα καταστήματα – βεστιάρια που πουλάν στολές και εκεί μπορείτε να την αγοράσετε, έτσι ώστε να την ξαναφορέσει το παιδί σας για ένα με δύο χρόνια επιπλέον, ή ακόμα και να την νοικιάσετε για την συγκεκριμένη μέρα και να την επιστρέψετε την επομένη. Ακόμα, αν σκέφτεστε για να αγοράστε μια στολή, μπορείτε να επισκεφθείτε και διάφορα διαδικτυακά καταστήματα που υπάρχουν, σε πολύ προσιτές τιμές και με μεγάλη γκάμα από στολές που θα σας εκθαμβώσουν.

Υπάρχουν πολλά βεστιάρια όπου μπορείτε να βρείτε στολές όπως η κλασική γυναικεία στολή Αμαλία, όπου ήταν διαδεδομένη σε ολόκληρη την χώρα την εποχή εκείνη, οι παραδοσιακές στολέςτων Ευζώνων, που με την επιβλητική τους εμφάνιση, είναι στην Προεδρική φρουρά. Επίσης, οι στολές των τσολιάδων που ως επί το πλείστον τις φορούσαν οι κάτοικοι της Ρούμελης, αλλά και της Πελοποννήσου, οι ενδυμασίες των Βλάχων, οι γυναικείες στολές της Καραγκούνας, που έχουν ρίζες από την Θεσσαλία, στολές Σαρακατσάνων, Κυκλαδίτικων περιοχών, ακόμα και Κρητικών και Ποντίων μπορεί να βρει κανείς.

mpoumpoulina

Οι παραδοσιακές στολές, δεν θα εμφανιστούν εκείνη την μέρα (όπως και σε πολλές άλλες μέρες) μόνο στις παρελάσεις, αφού πολλοί από τους δήμους, της Επικράτειας κυρίως, διοργανώνουν παραδοσιακά γλέντια, με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια, αποδίδοντας φόρο τιμής σε αυτούς που πολέμησαν, για να έχουμε σήμερα την Λευτεριά μας.

Στην Εθνική μας Εορτή, στις 25 του Μάρτη, η ιστορία συναντά την παράδοση, όπως πάντα άλλωστε, για να τιμήσουμε αυτά που μας δόθηκαν απλόχερα από τους ήρωες του 1821. Γι’ αυτό, έχουμε ευθύνη προς τους μικρούς νέους και τις νέες, να τιμήσουν τις παραδόσεις και την ιστορία μας, τουλάχιστον για την μέρα εκείνη, φορώντας παραδοσιακες στολες, δείχνοντάς τους ότι τίποτε δεν κερδίζεται απλά, παρά μονάχα με κόπο.

Αν δεν μπορείτε να αγοράσετε κάποια από τις στολές, στα περισσότερα βεστιάρια θα βρείτε στολές που νοικιάζονται, σε καλές τιμές, για να μπορέσετε να δώσετε στο παιδί σας το παρών, στην τοπική σας παρέλαση.

About the Author

Κόσμος της Χαράς

Κόσμος της Χαράς

Αν και εσείς λοιπόν ενδιαφέρεστε για παραδοσιακές στολές, δεν έχετε παρά να καλέσετε την Χαρά αλλά και τον κόσμο της στο τηλεφωνικό της κέντρο. Μπορείτε να το βρείτε στην ιστοσελίδα μας!

More articles from this author