Ιδιαίτερα Μαθήματα - Επιλέγοντας τον Σωστό Καθηγητή

Είναι γνωστό πως υπάρχουν πολλοί τρόποι, ώστε οι μαθητές να έχουν επιπλέον βοήθεια στην  σχολική τους μελέτη. Τα σχολεία μέσω πρόσθετων ωρών προσφέρουν επιπλέον μαθήματα. Οι γονείς κάνουν οτιδήποτε μπορούν για να παρακολουθούν την πρόοδο των παιδιών τους και να παρέχουν βοήθεια στο σπίτι. Ιστοσελίδες, online κοινότητες μάθησης και online διδασκαλία είναι μερικές από τις επιλογές που μπορούν να βοηθήσουν τους μαθητές να έχουν τον έλεγχο των μαθημάτων τους. Τα ιδιαίτερα μαθήματα είναι επίσης μία επιλογή, και συχνά, για αρκετούς μαθητές, είναι ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλιστεί η εκπαιδευτική πρόοδος.

Η διδασκαλία στο σπίτι δυστυχώς δεν είναι πάντοτε η φθηνότερη επιλογή, αφού ο καθηγητής πρέπει να μετακινηθεί στο σπίτι του μαθητή, αλλά σίγουρα αξίζει κάθε ευρώ, ειδικά όταν πρόκειται για τα δύσκολα μαθήματα όπως τα μαθηματικά. Τα ιδιαίτερα μαθήματα μαθηματικών έχουν έντονα τα στοιχειά της ατομικής, προσωπικής εκπαιδευτικής βοήθειας. Διάφορες κατηγορίες μαθητών μπορούν να επωφεληθούν από την ιδιωτική διδασκαλία, πολύ περισσότερο από άλλες επιλογές εξωσχολικής διδασκαλίας. Τέτοιοι μαθητές, που επωφελούνται από το ιδιαίτερο μάθημα μαθηματικών και άλλων απαιτητικών μαθημάτων είναι:

  • Οι μαθητές που έχουν προβλήματα προσοχής ή και συγκέντρωσης. Ένας καθηγητής που είναι φυσικά παρών, φυσικά, είναι σε θέση να κρατήσει τους μαθητές επικεντρωμένους και σε σωστή τροχιά.

  • Οι μαθητές που έχουν δυσκολία στη συναναστροφή με τους καθηγητές και γενικότερα με διαδικασίες ρόλων. Η online διδασκαλία με συνδέσεις, βίντεο μπορεί να λειτουργήσει, αλλά για κάποιους μαθητές μπορεί να είναι πιο εύκολο να καθιερωθεί μια παραγωγική επικοινωνία με ένα καθηγητή, πρόσωπο-με-πρόσωπο, σε ένα οικιακό διδακτικό περιβάλλον.

  • Όσοι μελετούν πρακτικά μαθήματα ή οποιοδήποτε μάθημα που δεν βασίζεται κατά κύριο λόγο στη θεωρία. Και πάλι, αν και είναι δυνατή η αποτελεσματική διδασκαλία να υπάρξει και με άλλα μέσα, συχνότερα η απευθείας επαφή διευκολύνει τη διαδικασία μάθησης.

 Στην εποχή μας, σε πολλές οικογένειες και οι δύο γονείς εργάζονται και οι νέοι υποχρεούνται να αναλαμβάνουν περισσότερες ευθύνες, φροντίζοντας τους εαυτούς τους μετά το σχολείο και να είναι αυτό-πειθαρχημένοι. Το ιδιαίτερο μάθημα δεν είναι υπηρεσία παιδικής επίβλεψης αλλά με την έλλειψη των γονιών από το σπίτι και τον περιορισμένο χρόνο που ενδεχομένως έχουν, μπορεί να εξυπηρετεί διπλό σκοπό, και να ενθαρρύνει μια παραγωγική ρουτίνα εργασίας.

Πως να Επιλέξετε Καθηγητή για Ιδιαίτερο Μάθημα

Η επιλογή ενός καθηγητή για ιδιαίτερο μάθημα στο σπίτι για το παιδί σας αποτελεί μια πολύ σημαντική πτυχή στη σχολική ζωή του παιδιού. Είναι σημαντικό για εσάς να επιλέξετε το σωστό πρόσωπο για το παιδί σας. Ως εκ τούτου, εμείς σας προσφέρουμε κάποιες κατευθυντήριες γραμμές που θα πρέπει να ακολουθήσετε, ή τουλάχιστον να λάβετε υπόψη σας, κατά την αναζήτηση καθηγητή για ιδιαίτερο.

Σημαντικό είναι να λάβετε υπόψη σας ότι ένας καλός καθηγητής ιδιαίτερου δεν είναι αυτός που έχει μόνο ένα καλό εκπαιδευτικό υπόβαθρο (δηλαδή ένα πτυχίο πανεπιστημίου), ισχυρή εκπαιδευτική πείρα ή συστάσεις, αλλά επίσης πολύ σημαντικός παράγοντας είναι ο καθηγητής να καλύπτει τις εκπαιδευτικές ανάγκες του μαθητή. Ειδικά όταν πρόκειται για το μάθημα των μαθηματικών οπού οι απαιτήσεις είναι μεγάλες, ο ιδανικός καθηγητής είναι εκείνος με τον οποίον το παιδί σας θα αισθάνεται άνετα, αυτός που ενεργοποιεί την ευφυΐα και τη δέσμευσή του παιδιού σας για τη μελέτη. Όλες οι άλλες πτυχές έρχονται να συμπληρώσουν αυτό το σημαντικό συστατικό.

 Επομένως, ένας καλός καθηγητής ιδιαίτερου είναι αυτός που έχει την ικανότητα να κάνει το παιδί να καταλάβει και να εντοπίσει τα σημεία του μαθήματος με τα οποία έχει πρόβλημα, είναι ο καθηγητής που είναι σε θέση να ανακαλύψει σε ποια σημεία υστερεί το παιδί και που έχει ελλείψεις, είναι αυτός που μπορεί να τονώσει το μυαλό και τη δέσμευση του παιδιού, αυτός που έχει τη δυνατότητα να κινητοποιήσει το παιδί  να εργαστεί σκληρά ειδικά όταν πρόκειται για ιδιαίτερο μάθημα μαθηματικών, μάθημα δύσκολο με ιδιαίτερη βαρύτητα και, πάνω απ όλα, είναι αυτός που μπορείτε να θεωρείται παράδειγμα ηθικής και υπευθυνότητας.

 Όλες αυτές οι ικανότητες τεκμηριώνουν τα προσόντα του υποψήφιου καθηγητή, αλλά δεν είναι αρκετά για την επιβεβαίωση της αξιοπιστίας του. Ως εκ τούτου, πιστεύουμε ότι ο χαρακτήρας ενός καθηγητή είναι αυτός που τον καθιστά αξιόπιστο ή μη. Κατά την επιλογή ενός καθηγητή για ιδιαίτερο μάθημα, εκτός από τα ακαδημαϊκά προσόντα, αναζητήστε τα ακόλουθα χαρακτηριστικά: υπευθυνότητα, ήθος, συνέπεια,  αφοσίωση και υπομονή.

Το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι το πώς θα αποφασιστεί αν κάποιος υποψήφιος διαθέτει τα απαιτούμενα προσόντα και τις ικανότητες που ψάχνετε. Μπορείτε να ελέγξετε το υπόβαθρο του υποψηφίου. Μπορείτε να ζητήσετε να δείτε τα πτυχία που διαθέτει, σύμφωνα με το βιογραφικό του, και συστατικές επιστολές από προηγούμενες εργασίες.

Τα παραπάνω θα καλύψουν το πολύ σημαντικό κομμάτι των ακαδημαϊκών και διδακτικών προσόντων, το επίσης σημαντικό κομμάτι της αξιοπιστίας ελέγχεται με το χρόνο. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να διαπιστώσετε εάν ο καθηγητής που επιλέξατε σας καλύπτει. Ζητήστε την γνώμη του παιδιού. Ενθαρρύνετε το παιδί  να εκφράσει τη γνώμη του ελεύθερα αναφέροντας σας τα υπέρ και τα κατά του μαθήματος. Όλα έχουν σαν στόχο την συνεργασία του καθηγητή με τον μαθητή.

Εν κατακλείδι, ο καλύτερος τρόπος για να επιλέξετε ένα καλό καθηγητή για ιδιαίτερο μάθημα είναι να κάνετε την έρευνα σας και να είστε προσεχτικοί στη διαδικασία επιλογής. Και δεν πρέπει να φοβόσαστε να μην επιλέξετε ή να διακόψετε συνεργασία με κάποιον καθηγητή που δεν ταιριάζει στις προσδοκίες σας.

Επιπλέον των γενικών συμβουλών παραθέτουμε μερικές συμβουλές ειδικά για την επιλογή καθηγητή ιδιαίτερου μαθήματος μαθηματικών. Βεβαιωθείτε ότι ο υποψήφιος:

  • Ακολουθεί τις τελευταίες τάσεις και τεχνικές διδασκαλίας και είναι ενήμερος για την τρέχουσα διδακτέα ύλη

  • Έχει διαπιστευτήρια ή έχει τα προσόντα για να διδάξει μαθηματικά σύμφωνα με το βιογραφικό του

  • Είναι ικανός να διδάξει, όχι μόνο μέσω της γνώσης της ύλης του βιβλίου, αλλά και να είναι σε θέση να επικοινωνεί τις διδακτέες έννοιες με έναν εύκολο, περιεκτικό, και κατανοητό τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται ότι μαθητής θα διατηρήσει τις πληροφορίες

  • Είναι ευγενικός, ευχάριστος αλλά καταρτισμένος, αυστηρός αλλά με υπομονή

Εάν λάβετε όλα τα παραπάνω υπόψη σας είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα βρείτε τον καθηγητή που ταιριάζει στο παιδί σας και θα απογειώσει τον μαθητή σας! Καλή επιτυχία στην αναζήτηση σας. http://www.mathimatica.gr/

About the Author

Νίκος Πάτας

Νίκος Πάτας Google Plus

Ο Νίκος Πάτας είναι καθηγητής Μαθηματικών. Έχει μεγάλη εμπειρία στην διδασκαλία της επιστήμης των μαθηματικών. Αναλαμβάνει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές γυμνασίου και Λυκείου με στόχο την αμφίδρομη επικοινωνία καθηγητή με μαθητή!

More articles from this author