Ένας προσιτός τρόπος να μεταμορφώσετε το σπίτι σας, σε ένα έργο τέχνης

Ας ξεκινήσουμε ρωτώντας… έχετε αναρωτηθεί πόσες ώρες περνάμε στο σπίτι μας; Η απάντηση είναι αρκετές, παρόλο που πιθανόν δεν έχουμε ποτέ αναρωτηθεί γιατί μας ενδιαφέρει ο χώρος αυτός να είναι κατάλληλα προσαρμοσμένος στις ανάγκες μας και στα γούστα μας. Αν παραδείγματος χάρη, ανήκουμε στην κατηγορία των εργαζομένων θέλουμε να βρούμε στο σπίτι μας, λίγο ξεκούραση ή χαλάρωση αναγκαία για να είμαστε καλοί στο πόστο μας την επόμενη μέρα.

Grand-Canyon

Αλλά και οι άλλες κατηγορίες ανθρώπων επιζητούν στο σπίτι τους την έκφραση των προσωπικών τους αντιλήψεων για τη ζωή, των πολιτισμικών τους αξιών, που καλύπτει το κατάλληλο ντιζάιν και φυσικά, ως μέρους του, τα κατάλληλα χρώματα. Ναι, είπαμε χρώματα. Χρώματα που δεν βρίσκονται μόνο στην επίπλωση όπως συνηθιζόταν πχ τη δεκαετία του 1980, αλλά σήμερα όλο και περισσότερο περιλαμβάνουν και τους τοίχους. Την τάση αυτή του ντιζάιν που περιλαμβάνει τη χρήση δύο ή και περισσοτέρων χρωμάτων και σχεδίων αλλά και ακανόνιστων σχημάτων, την ονομάζουμε τεχνοτροπία.

   Σε αντίθεση με το μακρινό παρελθόν, όταν δηλαδή η διακόσμηση των τοίχων απαιτούσε αποκλειστικά τοιχογραφίες, οι τεχνοτροπίες δεν περιορίζονται μόνο σε κλασικά μοτίβα αλλά δανειζόμενες πολλά από την τέχνη του 20ου αιώνα που έβγαλε σταδιακά τη συγκεκριμένη μορφή από το έργο τέχνης, πειραματίζονται με διάφορα μοτίβα. Έτσι μπορούμε να δούμε παιχνίδια χρωμάτων, όπως περάσματα με πορτοκαλί χρώμα πάνω σε τοίχο βαμμένο κεραμιδί κ.α. Άλλωστε πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι το πολιτισμικό επίπεδο και οι μορφές που η τέχνη εκφράζεται βρίσκονται σε συνεχή κίνηση, χωρίς βέβαια να σταματήσει να δανείζεται στοιχεία από το παρελθόν, ακόμα και το απώτερο τέτοιο, της ανθρώπινης δημιουργίας.

texnotropies   Οι τεχνοτροπίες λοιπόν αποτελούν ένα τρόπο ώστε να διακοσμήσουμε το σπίτι μας. Το μέγεθος τους μπορεί να ποικίλει. Υπάρχουν τεχνοτροπίες που μπορούν να καλύπτουν τον τοίχο ενός σπιτιού μόνο, και άλλες που μπορεί να περιλαμβάνουν όλους τους τοίχους του σπιτιού μας. Επίσης μπορεί να διαφέρει το κόστος για τη δημιουργία τους. Μερικές από αυτές μπορούν να γίνουν από τον καθένα, που θέλει να διαθέσει το χρόνο του στη διακόσμηση του χώρου και έχει φαντασία και μερικές βασικές γνώσεις για το πώς θα την εκφράσει αυτή στον… τοίχο του. Μπορεί ακόμα ο ίδιος να δημιουργήσει τελείως δικές του τεχνοτροπίες. Από την άλλη υπάρχουν μερικές που απαιτούν εξειδικευμένη γνώση και δεν είναι δυνατόν να γίνουν από ερασιτέχνες, αλλά απαιτούν την ακρίβεια και τη δεξιοτεχνία του χεριού ενός καλλιτέχνη. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν διαφέρουν και πολύ από τις καλλιτεχνικές τοιχογραφίες ή τα έργα τέχνης σε καλλιτεχνικό επίπεδο και αισθητική αξία. Όπως και να ‘χει όμως, οι τεχνοτροπίες αυτό που φέρνουν ως διαφορετικό στο χώρο της οικιακής διακόσμησης, είναι ότι αποτελούν μια εναλλακτική μορφή, έναντι των παραδοσιακών τοιχογραφιών και των έργων τέχνης, ενώ η δυνατότητα ορισμένες από αυτές να γίνουν και από άτομα χωρίς εξειδίκευση και με σχετικά φτηνά και προσιτά στον καθένα μέσα και μεθόδους τις κάνουν να αποτελούν μια εύκολη λύση για κάθε σπίτι που θέλουμε να μεταμορφώσουμε.

   Η βασική ιδέα για τη δημιουργία όλων των τεχνοτροπιών είναι ίδια. Αρχικά γίνεται χρήση ρολού και πινέλου ώστε ο τοίχος να βαφτεί με τον τρόπο που όλοι γνωρίζουμε, με τη χρήση του ενός από τα χρώματα μας μόνο. Έπειτα ανάλογα με το τι τεχνοτροπία θέλουμε να δημιουργήσουμε, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια γκάμα τεχνικών και μέσων διαφορετικών για την κάθε περίπτωση. Για τη δημιουργία μας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πολλά εργαλεία. Κάποια από αυτά μπορεί να είναι φτηνά ή αυτοσχέδια. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε παραδείγματος χάρη ένα ξύλο με περασμένα πάνω του σκοινιά ώστε να σχηματίζουν ένα συγκεκριμένο σχέδιο, σφουγγάρια, υλικά συσκευασίας όπως αφρολέξ κ.α., χαρτονένιους κυλίνδρους, ειδικά ρολά και γάντια και ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε προκειμένου να δημιουργηθεί ένα πρωτότυπο και συνάμα όμορφο μοτίβο-σχέδιο.

  texnotropies3 Είπαμε παραπάνω ότι υπάρχουν διάφορων τύπων τεχνοτροπίες, ανάλογα με το βαλάντιο μας. Έτσι έχουμε ιδιαίτερα απαιτητικές όπως είναι οι τεχνοτροπίες «stucco venetsiano», που αναλαμβάνουν μόνο εξειδικευμένοι. Εμείς όμως μπορούμε να προτείνουμε την σχετικά εύκολη τεχνοτροπία «Ombre Wall», δηλαδή ξεθωριασμένος ή μισοβαμμένος τοίχος. Είναι μια τεχνοτροπία με πολύ διάδοση στο εξωτερικό. Ας δούμε λοιπόν πως μια τέτοια τεχνοτροπία μπορεί να πραγματοποιηθεί. Αρχικά να πούμε ότι η συγκεκριμένη τεχνοτροπία έχει δύο παραλλαγές.

   Η πρώτη παραλλαγή στην οποία χρησιμοποιούμε μόνο δύο χρώματα είναι πιο εύκολη. Πάνω στον αρχικά βαμμένο λευκό τοίχο μας, επιλέγουμε να περάσουμε ένα σκούρο χρώμα. Βάφουμε με αυτό το κάτω μέρος του τοίχου μας και στην κορυφή του, ψεκάζουμε με νερό πριν το χρώμα να στεγνώσει. Τότε με ένα σφουγγάρι θαλάσσης, σκορπάμε το χρώμα και είμαστε έτοιμοι.

   Στη δεύτερη παραλλαγή, χρησιμοποιούμε τρία διαφορετικά χρώματα, παραλλαγές του ίδιου, το ένα πιο ανοιχτό από το άλλο. Με το πιο φωτεινό χρώμα, βάφουμε το σύνολο του τοίχου. Στο κάτω μέρος βάφουμε το πιο σκούρο χρώμα, παραπάνω το μέσαιο από τα τρία και πάνω –πάνω μια λουρίδα με μια μίξη του μεσαίου με το φωτεινότερο χρώμα. Τέλος καθώς ο τοίχος μας είναι ακόμα υγρός, χρησιμοποιώντας ένα στεγνό πινέλο, ανακατεύουμε τα όρια μεταξύ των χρωμάτων δημιουργώντας μια σειρά από αποχρώσεις.

  texnotropies2

Μια άλλη εύκολη στη δημιουργία της τεχνοτροπία είναι μια απομίμηση των παλιών ταπετσαριών και λέγεται τεχνική «Tri-Color». Αρχικά επιλέγουμε τρία χρώματα που να ταιριάζουν, μετά κόβουμε κομμάτια χαρτόνι ώστε να λειτουργήσουν ως διαχωριστικά στο δοχείο που βάζουμε τα χρώματα. Μετά βάζουμε τα χρώματα στις θέσεις που έχουν δημιουργηθεί, πρώτα τα δύο χρώματα στις ακρινές θέσεις και μετά κατά προτίμηση το ανοιχτότερο από τα τρία στη μεσαία θέση. Τώρα ήρθε να βγάλουμε τα χαρτόνια προσεχτικά και να μην στάξουν, ώστε να μην αλλοιωθούν τα χρώματα. Τέλος χρησιμοποιούμε ένα ρολό για να βάψουμε τον τοίχο με τις τρεις λωρίδες χρώματος που έχουν δημιουργηθεί στο δοχείο μας.

   Λοιπόν, αν θέλετε να διακοσμήσετε το σπίτι σας, όπως εσείς και μόνο επιθυμείτε και δεν έχετε να πληρώσετε ειδικούς καλλιτέχνες, ή όπως είναι το πιθανότερο για έργα τέχνης, μπορείτε να αγοράσετε χρώματα και να επιστρατεύσετε τη φαντασία σας για κάποια αυτοσχέδια και φθηνή τεχνοτροπία. Αυτό που πρέπει πάντως να προσέξετε οπωσδήποτε, είναι να λάβετε τα αναγκαία προστατευτικά μέτρα, όπως νάιλον, εφημερίδες κτλ για να προστατέψετε το σπίτι σας. Τέλος αν πρόκειται για αυτοσχέδιες τεχνοτροπίες δεν υπάρχει πρόβλημα αν αυτές δεν πετύχουν με τη μία, αν υπάρχει διάθεση και χρόνος, μπορείτε να την ξανακάνετε από την αρχή, αφού το κόστος δεν είναι απαγορευτικό και η διαδικασία δημιουργίας της μπορεί να γίνει μια ευχάριστη καλλιτεχνικού τύπου απόλαυση για τον καθένα σας.

About the Author

Σταύρος Βολάκης Google Plus

Η Αγάπη που έχουμε για την τέχνη μας έχει οδηγήσει στην δημιουργία μοναδικών σχεδίων, τα οποία μπορούν να δώσουν μοναδικό τόνο στον εσωτερικό ή εξωτερικό σας χώρο. Είμαστε εξουσιοδοτημένοι εφαρμοστές για τεχνοτροπίες τοίχων από μεγάλες εταιρίες και χρησιμοποιούμε πάντοτε υλικά υψηλής ποιότητας για μεγάλη αντοχή στο χρόνο.

Μπορούμε να σας παρουσιάσουμε την συλλογή των μοναδικών τεχνοτροπιών που έχουμε δημιουργήσει και δεν υπάρχουν από κανέναν κατασκευαστή όπως αυτή του ξύλου, του οξειδωμένου μετάλλου και πολλά ακόμα.

Με εκτίμηση

Σταύρος Βολάκης

More articles from this author